L’Oli

Les varietats d’olivera més abundants són: l’empeltre, el farg i l’arbequí.

Les oliveres d’empeltre i farg són uns cultius que segueixen la petjada inicial dels grecs, que la introduïren a la zona. Per això és fàcil veure arbres que tenen molts segles de vida,. Alguns estan catalogats de monumentals per la Generalitat de Catalunya.

La varietat arbequina té menys anys de trajectòria. S’explica que, el duc de Medinaceli, que vivia al seu palau d’Arbeca al segle XVII, visità Síria i Palestina. Allí quedà bocabadat al veure uns arbres que ofereixen llucs ben llargs carregats d’olives com si fossin raïms. I fou a partir d’aleshores que va decidir escampar la varietat per tot Catalunya, amb la promesa de pagar als pagesos un ral de billó per cada olivera plantada.

Totes les varietats d’olivera plantades al terme fatarellenc ofereixen un fruit que reflecteix les característiques d’un terreny més aviat pobre, el qual es combina amb les exigències d’un clima de vegades rigorós. Per això, les olives concentren tota la bonança que surt de l’arbre i de la terra, un fruit que és el primer pas per aconseguir un gran oli.

A partir d’unes olives que s’han produït en un mitjà que requereix molta cura per part de la pagesia, s’obté un oli que transmet molt bones sensacions visuals i gustatives, dotat d’una gran riquesa organolèptica.